Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jana Synková - Jan Schmid

Jana Synková,*18.4.1944 - herečka

 

Jana Synková absolvovala DAMU v roce 1967 apoté působila v Divadle F. X. Šaldy, kde hrála v řadě úspěšných inscenacích, například Ninu v Lermontově Maškarádě, sekretářku v Havlově hře Ztížená možnost soustředění, Evu v Kunderově Ptákovině a v mnoha dalších.

O dva roky později se stala členkou Studia Ypsilon, kterou je dodnes. Za tu dobu hrála v mnoha y-nscenacích jako Dvanáct křesel, Makbeth, Třináct vůní, Outsider, Král Ubu, Voni sou hodnej chlapec, Vosková figura, Sebevrah, Bůh, Horrorband, Srdce, Pygmalión, Mozart v Praze, Z jejího života a další. V současné době hraje ve Svaté rodině (Matka), v Prodané nevěstě (Ludmila a Julie z Jakobína), Praze stověžat é(Matka, Libuše a další), Rusalce (Ježibaba), ve Vinobraní v Ypsilonce (Berta Müllerová), v inscenaci Vdovou proti své vůli(Matka Lerouxová), Babičce (Babička), T. G. M. (Alice) a v Muži na větvi (Anna Drahoňovská). Napsala hru pro děti Začarovaný vůl, píše portréty, eseje a písňové texty (například k inscenaciSebevrah).

Mimo divadelní prkna hrála v mnoha seriálech a filmech, přičemž za roli Tety Kateřiny v Jirotkově Saturninovi byla v roce 1997 nominována na Českého lva. Dále jste ji mohli vidět ve filmech Věry Chytilové Kalamita, Hra o jablko, pod režijním vedení Karla Kachyni hrála ve snímku Smrt krásných srnců. Do její filmografie dále patří například Malostranské humoresky, série filmů Byl jednou jeden polda. Objevila se také v seriálech Život na zámku, Křeček v noční košili, Nemocnice na kraji města po dvaceti letech, Vyprávěj nebo Letiště. Diváky pustila také do svého života v jednom z dílů dokumentárního cyklu 13. komnata a Neobyčejné životy. Na začátku roku 2013 ji uvidíte v nové komedii Babovřesky (Z. Troška). „Když točím nebo někde hostuju, je to příjemný zpestření. Ale vždycky se už zase těším zpátky. Ypsilonka je můj druhej domov.“

Janu Synkovou můžete vidět v novince sezony 2012/2013 ŠKAREDÁ STŘEDA aneb Teta z Halifaxu (r. J. Schmid)

 

zdroj Osobnosti,cz

 

Jan Schmid,*14.6.1936 - herec, režisér, výtvarník

 

Profesor Jan Schmid je český herec, režisér, kulturní publicista, textař, výtvarník, ilustrátor, scénárista, dramatik, moderátor, divadelní manažer a organizátor, divadelní pedagog, manžel herečky Jany Synkové.

Jedná se o zakladatele, ředitele a dlouholetého uměleckého vedoucího Studia Ypsilon. Kromě mateřského divadla příležitostně hostuje jakožto režisér v jiných divadlech, mimo jiné také podvakrát v pražském Národním divadle, režíruje v České televizi a v Českém rozhlase. Společně s Janem Lukešem připravuje a moderuje v České televizi Literární magazín 333.

Jakožto výtvarník se věnuje tvorbě plakátů, knižních ilustrací, kostýmnímu výtvarnictví a scénografii.

Na pražské DAMU vyučoval od roku 1971 nejprve externě, od roku 1991 pak interně, v roce 1994 se habilitoval jakožto docent, v roce 2002 byl jmenován profesorem.

Herecká filmografie:
1969 Ovoce stromů rajských jíme
1975 Holka na zabití
1981 Kalamita
1982 Upír z Feratu
1989 Skřivánčí ticho
1994 Pevnost

Knihy:
1985 Léto bude ve čtvrtek
1989 S očima navrch hlavy
1992 Třináct vůní (hry a texty z Ypsilonky)
1995 Jak mě zabil slon
2006 Můj divadelní svět
2008 Nejen prstem po mapě

Divadelní hry:
1969 O tom jak ona
1975 Třináct vůní
1974 Michelangelo Buonarotti
1978 Život a smrt K. H. Máchy
1981 Outsider
1985 Večírek
2000 Praha stověžatá

Monografie:
2006 Jan Schmid, režisér, principál a tvůrce slohu, Nakladatel: Pražská scéna, edice: Režie; ISBN: 80-86102-45-9, EAN: 9788086102450

 

zdroj Osobnosti,cz

14. února 2015 • 12:00

Smutná "teta Kateřina" Jana Synková (70): Proč zůstala úplně sama?

 

Vaše sestra Helenka emigrovala do Švýcarska. Pořád tam žije?

„Ano, už se nevrátila.“

Nicméně i tak máte velkou rodinu.

„Ano, když mi všichni zemřeli a sestra odjela pryč, byla jsem v podstatě sama. Dnes mám opravdu velkou rodinu, kterou jsem si vždy přála.“

Kolik máte dětí?

„Já mám dceru, kterou jsem přivedla na svět v devatenácti letech. Ta je dnes maminkou tři dětí. Manžel má dceru z prvního manželství a spolu máme ještě syna Jakuba.“

 

„No a to mám ještě teď čerstvého vnuka právě od Jakuba! Je mu šest měsíců.“

Máte na vnoučata vůbec čas, když pořád někde hrajete, zkoušíte nebo točíte?

„Na podzim se ještě nezkoušelo, takže to jsem si užívala dost. Teď ale také. Lítám pořád někde s kočárem, je to úžasný. Oni totiž bydlí blízko nás. To je ohromná výhoda. Vnoučci od dcery bydleli za Prahou a to bylo složité. To jsme dělali rodinné sešlosti, abychom se viděli.“

O vás je známo, že jste v soukromí spíše introvert.

„Myslíte? To asi takhle mezi neznámými lidmi. I když je pravda, že nejsem úplně společenský typ, že bych se třeba ráda seznamovala, to ne.“

Autor:  Kristýna Léblová

zdroj Aha,cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář