ZNÁMÉ TVÁŘE, NEZNÁMÉ OSUDY - Původní profesí zdravotní sestra Marie Motlová (†67), kterou známe jako babi v trilogii o rodině Homolkových, měla velmi těžký život – neměla děti, trápila se tím, jak vypadá, a propadla alkoholu...
Když zemřela, ujala se urny s jejími ostatky její kamarádka – herečka Antonie Hegerliková (87), která se o řadu let později vdala za vdovce po Motlové a prožila s ním zbytek jeho života.

Hegerliková s ovdovělým manželem Motlové Karlem Fridrichem prožila podzim života až do jeho smrti v roce 2001. A poté uložila do své rodinné hrobky v PrazeĎáblicích i ostatky Motlové. „Chtěla jsem své blízké mít u sebe, nechtěla jsem je opustit,“ prozradila deníku Aha! paní Antonie a rozpovídala se o trpkém životě své kamarádky.

„Bohužel pila, protože uvnitř byla nešťastná ze svého vzhledu. Zničilo jí to život. Jednou přišla opilá na představení do Národního divadla, a kvůli tomu ji vyhodili. Z venkova se díky talentu dostala do Národního, a když o místo v něm přišla, skončila zase ve venkovských divadlech,“ řekla nám Hegerliková s tím, že naposledy byla Marie v angažmá na Kladně.

Antonie na Motlovou vzpomíná také jako na ženu, která co vydělala, to utratila. „Vlála životem, kterého si uměla užívat! Nikdy nevěděla, kolik vydělala, a dokázala jet taxíkem na Šumavu na chalupu, protože ji bolely nohy.“

Motlová prý měla dva křestní listy – jeden s rokem narození 1916, druhý s rokem 1920. Vždy používala ten, který se jí v daný moment víc hodil. A když jednou neměla peníze, prodala na černém trhu svoji občanku za čtyřicet tisíc korun.

Na konci života Marii Motlovou trápily nateklé nohy a otevřené bércové vředy, kvůli kterým téměř nemohla chodit. Rok po uvedení svého posledního filmu Všichni musí být v pyžamu (1984) zemřela.

Filmografie (výběr)

●  Ece homo Homolka (1969) – babi

●  Hogo fogo Homolka (1970) – babi

●  Petrolejové lampy (1971) – jeptiška

●  Homolka a tobolka (1972) – babi

●  Zítra to roztočíme, drahoušku (1976) – listonoška

●  Marečku, podejte mi pero (1976) – svačinářka

●  Nemocnice na kraji města (1977) – hospodyně Ema

●  Plechová kavalerie (1979) – Knížková

●  Všichni musí být v pyžamu (1984) – sousedka



Autor: Luboš Procházka
Zdroj: AHA,cz 21.10.2011